Surprise, surprise, surprise…

Attól, hogy egy párt “ügyesen” (akárhogy, találékonyan v épp korrupt eszközökkel) lavírozik, és hatalomban teret nyer, …az ország embereinek ugyanúgy ellentétesek az érdekei. Egy vidéki, jobb esetben érettségivel rendelkező akárkinek mindig is a szociális ellátást előtérbe helyező párt lesz a szimpatikus, míg a városi nagyvállalatos embereknek az önállóságot, öngondoskodást támogató policyt űző pártok lesznek a pártfogoltak.

Amikor egy olyan sajátos helyzet áll elő, mint Magyarországon, hogy már lassan a 2/3-on is túllépünk, s az ország nagy részét tömöríti a narancs, akkor EL-KE-RÜL-HE-TET-LEN, hogy a nagy “egységben” nézeteltérések lépjenek fel. Tádámm!

Sokan gondolják úgy Magyarországon az 1956-os forradalom évfordulóján, hogy Orbán Viktor miniszterelnök visszafordítja a múltba országát – írja a BBC. Ez nem újdonság, ám az már annál inkább az, hogy a brit sajtóorgánum szerint ezek az emberek a Fidesz vezető köreiben találhatók.

Egyre inkább megosztják Magyarország jobboldali kormánypártját Orbán Viktor miniszterelnök intézkedései, az illiberális demokrácia kiépítése felé tett lépései – állítja a BBC hosszú budapesti tudósításában. A Fidesz vezető emberei között is jócskán akadnak olyanok, akik úgy vélik, hogy az ország első embere visszafordítja Magyarországot autoritáriánus múltjába.

A kétségeket az sem enyhíti, hogy a kormánypárt három jelentős választási győzelmet söpört be idén. Az ország vezetésének nincs számottevő ellenzéke annak ellenére, hogy az áprilisi parlamenti szavazáson az összes kormányellenes erő együtt több voksot kapott, mint a kormánypárt. A demokratikus ellenzék megosztott és gyenge, nem úgy, mint a radikális nacionalista Jobbik, amely a Fidesz fő riválisává nőtte ki magát.

Zúgolódás morajlik

A hatalom körein belül azonban meglehetősen rossz a hangulat. Egy olyan országban, ahol a mezei képviselők igen ritkán fordulnak szembe kormányukkal, már a kormánypárti médiában is egyre több nyílt támadás indul Orbán Viktor politikai húzásaival szemben. Különösen kétbalkezes az oroszbarát politika annak tükrében, hogy 1989-ben Orbán követelte elsőként nyilvánosan a szovjet csapatok kivonását Magyarországról.

Az idei év az új orosz-magyar viszonyról szólt. Kezdődött Orbán és Vlagyimir Putyin orosz államfő januári kézfogásával és a paksi orosz beruházás bejelentésével. Folytatódott azzal, hogy amikor az oroszok beolvasztották a Krím félszigetet, Budapest bírálta a kijevi kormányt és az Ukrajnában élő magyar kisebbség iránti elkötelezettségéről beszélt. Júliusban, amikor Moszkva a legerősebb nyomást gyakorolta a balti államokra, Magyarország NATO-szövetségeseire – bezárták az észtországi nagykövetséget.

Playboyok

Orbán következetesen ellenzi az EU és az USA Oroszország elleni szankcióit és a magyar nagykövetek augusztusban megkapták az eligazítást arról, hogy a magyar külpolitika az erkölcsi értékek, például az emberi jogok érvényesülésének ügye fölé helyezi az ország gazdasági-kereskedelmi érdekekeit. Végül szeptemberben, néhány órával azután, hogy Orbán találkozott a Gazprom első emberével, leállították az Ukrajnába irányuló magyar gázszállításokat, ami bosszantotta az oroszokat és gyengítette alkupozíciójukat Kijevvel szemben.

A Fideszen belüli elkeseredést a belpolitikai fejlemények is erősítik – véli a BBC budapesti tudósítója. Ezek közé tartozik a kormány körüli korrupció, egyes vezetők playboy életstílusa és az a gazdaságpolitika, amely folyamatosan elértékteleníti a forintot. Eközben egyre erősebb rivalizálás bontakozik ki az oligarchák – a Fideszt a háttérből finanszírozó mágnások -, továbbá a párt felső vezetői – például a miniszterelnökséget vezető miniszter és a parlamenti frakcióvezető – között.

Buktat az MNB?

A legfrissebb botrányok csak fokozták az idegességet. Az USA-ból kitiltott magyar tisztviselők ügyében a leghisztérikusabb kormánypárti kommentátorok bosszúért kiáltottak, miközben más sajtómunkások tudni vélik, hogy a listán szerepel a magyar adóhivatal vezetője is. Az internetadó bevezetése pártállásra való tekintet nélkül feldühítette a magyar közvéleményt.

Orbán illiberális demokráciájának rendszerében minden döntés a hatalom centrumában születik – fejtegette a BBC-nek Róna Péter közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának korábbi tagja. Szemben a társadalom túlnyomó többségével ő látni véli, hogyan érhet véget a Fidesz uralma.

A magyar kormányok vesztét hagyományosan a központi bank irányítóinak elhibázott politikája okozza – mondja. Róna szerint azért fog megbukni a Fidesz, mert az MNB elnöke, Orbán korábbi gazdasági minisztere, Matolcsy György elszántan, minden határon túl tarja magát ahhoz a meggyőződéséhez, hogy gyengíteni kell a forintot.

source: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/az_orban-rendszer_vegerol_ir_a_bbc.588608.html
(indents & coloring by me)

Most akkor jöhetnek a nagyonnarancs, meg a halványnarancs megkülönböztetések… mint anno voltak keményvonalas kommunisták, meg látszat-komcsik, akik valójában nyugatbérencek voltak. Nézzük, mit lép Viki.

És persze Matoltschy az antikrisztus.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s