EU – ez jól összefoglalja.

Kéremszépen, ez egy külpolitikai blog, ami két bekezdésben elmagyarázza, Magyarországnak miért kell az EU-ban működnie (s a teljes cikk azt is, hogy hogyan alakult ki, s alátámasztja bővebben, miért jövedelmezőbb minden téren ha benne is marad): http://diplomaci.blog.hu/2014/10/29/tevut_az_euroatlantisag_alternativajanak_keresese_magyarorszagon

Pár alapvetést azonban nem árt tisztázni: 1) Vajon minden tekintetben egyenrangú felek vagyunk-e a többi taggal? Korántsem. 2) Vajon továbbra is a nagyhatalmi erőtérben kell a magyar külügynek egy kis gazdasági kapacitású ország érdekét képviselnie? Egyértelmű. 3) Vajon egyszerűbb lenne egy adott helyzetre az épp aktuális kormány szájíze szerinti megoldást meghozni? Kétségkívül. Azonban nem reális azt állítani, hogy ezekre a tényekre a mindenkori magyar vezetés nem volt felkészülve. Nem reális továbbá az sem, hogy Brüsszel egyenlő lenne Moszkvával – már a feltételezés is teljességgel abszurd.

Hiszen bár nem vagyunk egyenrangú felek sok tekintetben az EU-n belül (például Németországgal), de aktív szavazati joggal és esetenkénti vétójoggal rendelkező tagállam vagyunk, amely a befizetéseinek többszörösét kapja vissza az EU-s finanszírozási programokon keresztül. Hiszen bár továbbra is nagyhatalmi érdekek befolyásolják több politikai és gazdasági lehetőségünket, ezek az érdekek sokszor a mi érdekünket is szolgálják más, EU-n kívüli nemzetekkel szemben. És hiszen bár esetenként egyszerűbb lenne EU-s normatívák nélkül szabályozni egy-egy kérdést itt Magyarországon, számtalan esetben mi is csak Brüsszelen keresztül tudunk kellő hullámot gerjeszteni egy adott magyar érdek előremozdítása okán.

És ENNYI! Nem kell, hogy értsd, hogy miért rossz nekünk a Déli Áramlat. Nem kell, hogy felfogd, hogy felfogd, az oroszok Magyarországot illető kihasználását… Fogd fel azt, hogy bármennyit is veszítünk egy-egy ilyen intézkedésen, mint pl az oroszok elleni EU szankciók, több tízszeresét vesszük ki EU-s támogatás formájában!

Összmértékben, összesítve Magyarország nem csak bőven, hanem többszörösön pozitívan jön ki ebből a mérlegből!

Ráadásul szavazhat, vétózhat bizonyos kérdésekben — az oroszoknál megvolt ez ugye (elnézést a szarkazmusért: nem nem volt meg, a legvidámabb barakk úgy táncolt a 1990 előtt ahogy az orosz Nagytestvér azt fütyülte).

Mindezek fényében pedig felmerül annak a valós esélye, hogy a jelenlegi magyar kormány nincs tisztában azzal, hogy az EU-nak nincs reális alternatívája Magyarországon. Vagy egy finomabb verzióban: nincsenek tisztában azzal, hogy egy adott szövetséghez tartozás valós elhivatottságot és így kötöttséget jelent a tagok számára. Pedig ezt az egyik alternatíva, Oroszország mutatja be a legvegytisztábban, ráadásul pont egy velünk szomszédos államban, Ukrajnában. Látható, hogy a putyini érdekérvényesítés esélyt sem ad az orosz érdekszférába tartozó államoknak, hogy azok új orientációról fantáziáljanak.

Brüsszel már ezért sem egyenlő a szovjet vagy a jelenkori Moszkvával: nem kérdéses, hogy ebből a klubból sikerülhet magunkat kiírni, ám egy másikban korántsem lennénk ilyen szabadok.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s