Mindegy MIÉRT és hogy kik támogatnak

A lényeg, hogy fel vagy háborodva.

http://mandiner.blog.hu/2014/10/31/quo_vadis_fidesz_752

Mi van akkor, ha az Egyesült Államok és az Európai Bizottság képviselője támogatja a tüntetést és vannak MSZP-s kötődései a főszervezőnek? Attól még a demonstráció sikeres volt és lehet rá politikai kampányt, politikai identitást építeni (mint arra Ablonczy Bálint is felhívta a figyelmet). Akármilyen összeesküvés is állna a háttérben: az összeesküvők piaci rést találtak és kihasználták. Ettől kezdve mindegy, kik szervezték a tüntetést, kik állnak a háttérben, a Fidesznek a résztvevő tömegek okozta kihívást kell kezelnie.

Mindezt megspékelve itt van ez a kitiltási ügy. Haragszik ránk az Egyesült Államok? Lehet, hogy így van. A németek biztos a német cégek miatt rágnak be. Az Európai Unió meg sok egyéb miatt.

Igen, az európai mainstream tényleg a progresszió híve: én egyetértek Orbánnal azzal, hogy a hagyományos konzervatív értékek is európai értékek, és jogunk van azok szerint élni. Igen, rossz felé megy az EU, amikor központosít. De jó ötlet pár év alatt tulajdonképpen minden fronton harcot indítani Brüsszel és Washington ellen? Elvi és gazdasági ügyekben egyaránt? Lehet, hogy a nyugati hatalmak csak az érdekeiket nézik; de a Fidesz is csak az erő nyelvén ért, és Magyarország is elsősorban a saját érdekeit nézi. Vajon miközben mi itt a népnyúzó multik ellen küzdünk (amelyek egyelőre a teszkós pénztárosi pozíció felett mindenben biztosabb és jobb munkát tudnak adni, mint a magyar kkv-k), és autark gazdaságot akarunk külföldi autógyárak összeszerelő-üzemeivel kiegészítve; addig a MOL, a „magyar multi” a kazah nép iránti szeretetből és barátságból termel ki olajat Kazahsztánban?

KÖSZÖNÖM, az objektív rálátást. Nem érdekel, Viki, hogy a mozgalom vezetője történetesen MSZP kötelékes, nem fogsz látni engem reá szavazni… de amit most csinál, hogy vonul az utcán és a te gazdaságilag és politikailag számomra ellenszenves, eu-ellenes, és mutyikülönadós megoldásaid ellenében tüntet… amellett én is felvonulok. (Majd szétválnak az útjaink, ha a szegfűdalt kezdi énekelni, hogy nyugdíjasok meg ilyesmi… én öngondoskodom inkább.)

Orbán Viktor eddigi legnagyobb fegyvere, amit fel tudott mutatni brüsszeli és washingtoni tárgyalópartnereinek, a soha nem látott választói támogatás volt, ami mögötte áll. Nem kellett, hogy tetsszen ez a tárgyalópartnereknek, de kénytelenek voltak elismerni, hogy el kell tűrniük Orbánt. Ám a Heti Válasz arról ír: tényleg felmerülhet, hogy „leszedik” a magyar kormányfőt. Ez az eshetőség, ha bekövetkezne, nagyon durva lenne. Nem tudjuk, mit hoz a jövő. De az látszik, hogy túl sok frontot nyitottunk külföldön, s most a Fidesz belföldön is elszámította magát. De a reálpolitikában nagyon sokáig nyitva áll a visszaút: a keleti selyemútról mindenképp vissza kellene fordulni a lenyugvó nap országai felé.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s