egy IGAZI vezető

G. Fodor Gábor felvázolta az ügy egyik lehetséges értelmezését: „Orbán eltűnt pár napra, Svájcba. »Lássuk, mire mentek nélkülem ti, akik a trónkövetelők és egymás vetélytársai vagytok!« Mire mentek? Összezavarodtak egytől egyig. Nemhogy félkarú óriások nem voltak – dönteni sem mertek

http://valasz.hu/itthon/svajci-ut-orban-a-fideszes-potentatokat-tesztelte-a-netado-ugyevel-106170

Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.

A GE-ben a felsővezetés egyik mércéje, hogy mit tesz a jövő vezetőinek “kitermeléséért.” Kifejtem, mit jelent ez, mert így a Magyarországon cserperedett olvasóhad, ami az általánosításhoz van szokva rögtön legyint is erre. Tehát, az egyik mérce abban, hogy te mennyire vagy jó felsővezető, s továbbléphetsz-e a ranglétrán, hogy kinevelted-e az utánad következőt, egyben ezzel mennyire tetted a rendszered önjáróvá – tőled függetlenné. Merthisz, ha függ tőled, nem helyezhetnek felsőbb pozícióba, mert összedőlne nélküled a rendszer. Az egyik ilyen vezető mesélt nekem személyesen arról, hogy volt tanúja annak, hogy egy nálánál is magasabb pozícióban lévőt egyik napról a másikra felállítottak az asztalától, és egy 2-3 hetes kötelező szabadságra küldték, hogy köszönjük, fizetjük, de itt hagyod a telefonod, a laptopod, mindent, amivel a munkádhoz tudnál nyúlni.

Több oka is volt tehát ennek:

1) hogy megnézzék, operáció-képes marad-e a részlege nélküle is.

(döccenve, de amúgy átvette az “örökös” a feladatot, és a departmentben amúgy is eléggé jól voltak dokumentálva a dolgok ahhoz, hogy működhessék. Volt “emergency plan” voltak backupok, meg volt oldva a helyettesítés… fel voltak állítva a rendszerek, hogy ha ő nem lép be, akkor az auto-approve request hova irányítódjon át… satöbbi.)

2) mennyire kötődnek személyéhez a cég külső (GE-n kívüli) és belüli kapcsolatok

Mert fordult már elő olyan, hogy csak azért volt jó az együttműködés a Production-nel, mert XY kérte, hogy menjen már át az a motor – hogy belső példát hozzak. Külső példa pedig már – ha nem vigyáz az ember – korrupció-súroló is lehet. Ha egy másik cég csak azért működik a GE-vel együtt, mert XY kéri és személyes ereje tartja működésben az elviekben business kapcsolatot… akkor ott valami mégsincs rendben: nem keres eleget a beszolgáltató, vagy valami más gond van, ha csak XY miatt csinálja… és akkor azt korrigálni kell. A GE fixen, hosszú távon ajánl egy középerős hozamot, a magával együtt növés lehetőségét… ennek elégnek kell lennie a beszolgáltató partnereknek is, akik vele nőhetnek, és évről évre számolhatnak azzal az egyjegyű bevétel-növekedéssel, profithányaddal.

3) a konsrtuktív kockázatvállalás és véleményközösség élőségét nézték

A legrosszabb döntés, ha nincs döntés. Ahol az emberek nem mernek egyik irányba elindulni… még ha hiba is lesz. Ha hibázik, a főnök (majd visszatértekor) konstruktívan elmagyarázza, miért volt rossz/jó döntés és hogy hogyan kellene máskor, tanul belőle a közösség. Habozva, de az újonnan előállt vezetőhelyettes elindult egyes irányokba… gyorsan rákapott arra, hogy oda merjen menni más igazgatókhoz, hogy kikérje véleményük, vagy, hogy volt-e megbeszélve előre valami ebben a kérdésben, … haladni kezdtek.
Ahol nincs meg ez a lépés-feedback oda-vissza folyamat, vagy rosszabb, büntetés jár a kockázatvállalás miatt, ott elhalnak ezek a próbálkozások, az emberek nem mernek kockáztatni… megáll az élet a fődöntnök nélkül.

 

Esetünkben, 3 hét után a vezető visszakapta a mobilját, a laptopját, és az elemzés eredményét: a részlege talpon maradt, az üzlet kis bökkenővel de folyt tovább, és nem kezdett el hörögni se belső vezető sem külső cég nélküle. Azt hiszem, az egyedüli javaslatot abban kapta, hogy a helyetteseként felálló ember, akiről gyanítani lehet, hogy “majd örökli” a részleget, az nem volt eléggé …vezető… nélküle, így aztán együtt küldték őket vezetőtréningre, majd az “örököst” külön is, hogy önállósodjék a főnökétől… legyenek saját ötletei. Mikor kikerekedett a srác, tovább léptethették a felsővezetőt, és szinte zökkenőmentesen történt a vezetőcsere.

JUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUST SAYIN.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s