-3 sanity

Itt van egy kis adalék még a Szakközép, Szakiskola vs Gimnáziumok kérdéshez…
http://index.hu/belfold/2014/11/04/szakkepzes/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index&token=379741db0356d6f170524d2191b1f6d2

 

ki pénzt akar keresni, jobb, ha érettségizik

Még ha van is logika abban, ahogy a kormány a gimnáziumok helyett a szakközépiskolás és szakiskolai képzés felé akarja terelni a fiatalok egy részét, mindez keményen ütközik a magyar valósággal. Ha ugyanis a számokat megnézzük, jól látszik, hogy érettségivel és diplomával sokkal könnyebben talál valaki munkát, és több pénzt is keres, mint az, aki szakmunkásként próbálkozik. Miközben tehát igaz az az állítás, hogy kevés a jó szakmunkás, az is igaz, hogy a jelenlegi oktatási rendszerben aki állást akar, jobban teszi, ha nem elégszik meg a szakmunkásoktatással, még akkor is, ha végül aztán tényleg munkásként helyezkedik el.

Továbbá volt ebben egy link egy tanulmányhoz: http://mek.oszk.hu/08200/08222/08222.pdf 

A helyzet megoldásához átfogó, komplex, az alapszintű és a felsőoktatást is magába foglaló stratégiára és annak következetes végrehajtására van szükség. A világ sikeres oktatási rendszereitvizsgáló tanulmányok szerint ugyanis az oktatási rendszerben akkor érhető el érdemi javulás, ha a problémákat rendszerszinten kezelik, és tényleg minden a tanárképzéssel kezdődik. Ehhez pedig több pénz kell.

Tanárok, tanárok, tanárok

A nemzetközi példák azt mutatják, hogy lehet alakítgatni az iskolákat, a képzési formákat, a szakokat, egységesíteni a tankönyveket, ha a tanári pálya nem a legvonzóbb karrierek egyike, ha a tanári fizetés nincs összhangban más diplomás jövedelmekkel, az erőfeszítések nem érnek célt.

Minus one sanity...

Mert a művelt ember tudatos ember, és felfogja, hogy mit csinál rosszul a kormány:

http://nol.hu/belfold/kivaltsag-lesz-a-gimnazium-1495653

Szinte visszhangtalan maradt az elmúlt hetek egyik bejelentése: annak kapcsán, hogy jövőre a szakközép- és szakiskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) rendszeréből az NGM fenntartásába kerülnek, Czomba Sándor államtitkár azt mondta, „távlati cél a szakközép- és szakiskolai képzésben részt vevők arányának növelése és a gimnáziumi létszám korlátozása”. Közölte, hogy a gimnáziumok szerepe a főiskolára és az egyetemre történő felkészítés lesz.

Ennek megértéséhez fel kell idéznünk, hogy Orbán Viktor szeptember végén azt mondta: „Nekünk be kell bizonyítani, hogy egy közepesen elvégzett gimnázium és gimnáziumi teljesítmény nem versenyképes egy jó szakmával. A gimnáziumot is csak akkor érdemes elvégezni, ha onnan egyetemre fogunk menni. A valóságnak úgy kellene festenie Magyarországon, hogy egy jó szakmunkásképző intézetben megszerzett szakma biztosabb megélhetést nyújt, mint egy csak általános műveltséget nyújtó, de konkrét szaktudást a mellé nem adó oktatási intézményben elvégzett időszak”.

View original post

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s