-1 sanity (sum-16)

Agyrém. És nem az, hogy Török Gábor – aki amúgy évek óta először értelmeset szólt a politikának nevezett (populista, egymást besározó, de koherens szakpolitikai terveket felmutatni képtelen, nemzeti szinten konzisztens lépéseket hatástanulmányok hiányában kötni képtelen) cirkusz terén – nem indul.

Nem indulok

Lassan a 20 ezerhez közelít a támogatók száma, ez egészen váratlan fejlemény, minden várakozásomat messze felülmúlja. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki megtisztelt a figyelmével: lájkolt, megosztott, írt, támogatott vagy akár kritizált. Ha az elején gondolatkísérletnek is tűnt, nem vicc vagy médiahekk volt: tényleg komolyan foglalkoztam az indulás gondolatával. Olyan kampányt képzeltem el, amely megmutatja, hogy lehet másképp viszonyulni a választókhoz, a problémákhoz és a politikai riválisokhoz. Meggyőződésem, hogy a pártoknak nagyon fontos szerepük van egy demokratikus politikai rendszerben, ugyanakkor sem az igazság, sem a jóság nem testesülhet meg kizárólag egyetlen politikai erőben. Mindenhol vannak tisztességes és értékes emberek, hasznos és okos gondolatok, éppen ezért – ha csak egy pár hét erejéig is – szívesen dolgoztam volna egy olyan politikáért, amely a dolgot magát nézi, és nem csak a pártkötődés, hanem a józan ész alapján is hoz döntéseket. Az elmúlt napok eseményei alapján azonban úgy látom, hogy nem a veszprémi választás lesz az a hely, ahol ezt a mintát, ezt a példát meg lehet mutatni. Simicska Lajos indulási szándékának váratlan bejelentésével számomra világossá vált, hogy ez a kampány nem Veszprémről, nem az itt élőkről, de még csak nem is a kormány és az ellenzék átlátható, kívülről is megítélhető viszonyáról szól majd. Közvetve vagy közvetlenül egy olyan mérkőzés színtere lehet ez a választás, amelynek a részleteiről a nyilvánosság szinte semmit sem tud, ugyanakkor a tétje – hatalmi szempontból – mindennél jelentősebb. Mindezt mérlegelve úgy döntöttem, hogy miután ebben a küzdelemben még statisztaként sem kívánok szereplővé válni, most helyesebb a partvonalon kívülről figyelnem a választást.

 Post a Facebookról, by törökgáborelemez.

Hanem, hogy Simicska igen.

Ez most mi? Az új maffiát kéne lecserélnünk a régire? …Nem ők indították el ezt az egészet Orbánnal (főiskolás koruk óta együttműködtek, akkor lettek szobatársak)? …nem mondom, a mostani tényleg rosszabb, mióta Orbán függetlenedni akart a Simicska birodalomtól (erről itt írtam), amit együtt építettek fel, de felfogta, hogy Simicskának nagyobb hatalma volt, mint neki politikaiként…), mert hisz törvényhozó képességét alárendelte egy újabb bázis kiépítésére (pont úgy, mint Putyin anno, mikor új oligarcha-bázist hozott létre), és ekkor jöttek a médiatörvények (ami Simicskának fájt leginkább), meg trafikmutyi a(z új) haveroknak és társai.

In his first two terms in office, from 2000 to 2008, Vladimir Putin made his priority the reëstablishment of a strong state. He disempowered disloyal regional governors, crushed the oligarchs who did not heed his insistence that they stay out of politics, and obliterated the leadership of the separatist uprising in Chechnya. He took complete control of the main television channels and neutered any opposition political parties. He established postmodern state symbols and an anthem that combined features of the imperial and Communist past. But he was not, foremost, an ideologue. Kleptocracies rarely value theoretical tracts. They value numbered accounts. They value the stability of their own arrangements.

Ezt a newyorker cikkből, Putyinról. Sound effing familiar?!

Nem.

Ne is haragudjatok, de nem. Simicska egyetlen százalékkal jobb csak, mint ami most folyik.

A pártpolitika terén nincs alternatívánk, de ettől még nem jó az, ami most van – ezt ne tévesszük szem elől.

Veszprémben, viszont, legalább a kétharmadot el lehetne venni a Fidesztől, hogy ilyen magánnyugdíjpénztárelvevős dolgot ne tudjon törvénybe iktatni, hanem mondjuk érvelnie, szavaznia kéne róla (mert ami most megy a parlamentben, az nem szavazás, és végképp nem érvelés: lásd, Paks-2 levétele a napirendről).

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s