-1 sanity (sum -20)

plázák elvileg nyitva lehetnek, de benne a boltok már csak akkor, ha megfelelnek a feltételeknek. Kérdés persze ki megy be azért a néhány kis üzletért, ha a nagy tömegeket bevonzó nagy elektronikai vagy sportüzletek, élelmiszerboltok vagy ruházati áruházak nem lesznek nyitva.

Nem csak a vasárnapi nyitva tartásnak csap oda a kormány: hétköznap sem lehet majd bármeddig nyitva lenni, csak 6 és 22 óra között. Ez nem csak az éjszakai tescózásokat érinti majd, betesz az összes, kétszáz négyzetméternél nagyobb éjjel-nappalinak, illetve azokat a kétszáz négyzetméter alatti, sokáig nyitva tartó üzleteket is érinti, ahol nem a tulajdonos, vagy családtagja áll a pénztárnál éjszakánként.

http://index.hu/gazdasag/2014/12/16/kisker/

Ezeken kívül a kormány meghagyta magának a lehetőséget, hogy egy rendelettel bárkit felmentsen a szigorú szabályok alól, ha úgy érzékeli, hogy az adott településen, vagy településrészen az indokolt.

ÉRTED… átfogalmazom “MEG AKIRE A KORMÁNY MONDJA.”

És a kedvencem:

Ez pont az az alacsony termelékenységű, alacsony képzettségű réteg, amely munkanélkülisége az egész régió egyik legsúlyosabb problémája, és amellyel mindeddig a kormány sem tudott a közmunkán kívül túl sokat kezdeni. Akik éhbérért dolgoztak a hipermarketben vasárnaponként is, most meg majd lehet, hogy pihenhetnek hétvégén, de ha kirúgják őket, a hét többi napján sem lesz más dolguk.

…….. 😦 szerencsétlenek.

A hatás egyébként, miszerint a vasárnapi tiltás a nagyok ellen hat, olyannyira egyértelmű, hogy korábban egyes közgazdászok azt gondolták, a boltok nyitva tartásának hétvégi korlátozása a fogyasztóknak még jó is lehet, ugyanis nagyobb teret nyit a kisebb boltok előtt, ha pedig több kis bolt van, nagyobb a verseny. A nagyobb verseny pedig megvédi a fogyasztókat a kevés szereplős piacokra jellemző áremelkedéstől.

A későbbi, elsősorban Észak-Amerikában és Európában készült kutatások alapján azonban úgy tűnik, ez az előny nem nagyon mutatható ki. A negatív foglalkoztatási hatások annál inkább. Néhány újabb tanulmány következtetése pedig, hogy a nyitva tartás korlátozása valójában nem más, mint a nem elég hatékony kiskereskedők állami védelme. Ez pedig hosszabb távon inkább kárt okoz a fogyasztóknak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s