-1 sanity (sum -20)

A vitákat belül kell tartani

A Fidesz vezető politikusai közti vitákról Rogán Antal úgy vélekedett: belső nézeteltérések mindig voltak a Fideszben is, de ezeknek megvoltak és ma is megvannak a fórumai, “örülnék neki, ha ezeket használná mindenki”, “a családon belüli vitákat családon belül is kell tartani”.

Szerinte ma, amikor személyes, sok igazságtalanságot tartalmazó támadások érnek fideszes politikusokat az ellenzék részéről, mindenkinek el kell döntenie a kormánypártban, hogy a többiek védelmére kel vagy nyilvánosan kritizálja őket. “A Fidesz szempontjából hosszú távú előnye annak van, ha a vitáinkat belső fórumokon rendezzük le” – ismételte meg.

Nem! Nem, nem, nem, nem,… nem. A politika SOSEM volt magánélet, a görögöktől a rómaiakon át még a sötét középkorban is, ahol bár szűk körű nemesség kezében volt az ország sorsa, azt is az Udvarban vitatták meg egymás közt a nemesek, nem magánszobáikban. (Félreértés ne essék, nem ámítom magam, titkos megállapodások is mindig is voltak s lesznek – most arról beszélek, hogy a gazdaságot érintő döntéseket, pl adókat, illetve iparágakat (oktatás, egészségügy, ipar, mezőgazdaság, stb) átalakító döntéseket azokat az akkor politizáló réteg nyilvánosan vitatta meg.

Mostanra annyiban bővült ez a szitu, hogy a hang/videofelvételeknek köszönhetően nem kell 1000 embernek betolakodnia egy terembe (nem is volt lehetséges korábban, ezért sem volt jelen a nép), hanem hozzáférünk adathordozókon keresztül. Így aztán tényleg nyilvános az országot érintő döntések legjava, meghallgathatjuk a pro és contra érveket az ellenzék ill a kormánypártok szavaiból, és reménykedhetünk, hogy végül az őket tartalmazó parlamenti ülés úgy dönt, ahogy az országnak (és nem saját maguknak) jó. Mivel hozzáférünk ezekhez a döntésekhez is… mi magunk is tudunk dönteni arról, hogy érdemes-e ezekkel a politikusokkal a jövendőben tovább folytatni  az ország munkáját…. vagy cseréljük végre le őket.

Nos. Amilyen pocskondiázós, gusztustalan szintre alacsonyodott le a politika ma, nem csodálom, hogy nem állt elő még egy új ellenzéki erő. Ki akarna politikusnak menni ma? Egyenlő a szitokszóval. Azzal indulna, hogy nem amerikai elnökhöz hasonlatosan felemelne, hanem a karaktergyilkosságig (akár 10-15 évre visszamenőleg bármilyen pici botrányt előrángatva) lealacsonyodó kormányközeli erőkkel a Fityesz kivégezné az új, friss, felmerülő erőt.

Azért remélem az elkövetkezendő 4 évben, ha nem is merül fel mérvadó ellenfél…arra rájövünk a még mindig nyilvános – HALLOD, ROGÁN, NYILVÁNOS! – vitákból, hogy érdemtelen a mai politikusi “elitünk.”

 

S, hogy mi áll emögött? …Egyszerű, talán már írtam is: túl nagyra duzzadt a narancs. A nép érdekei nem változnak: rétegeinek összeütköző dolgok állnak érdekében, és ezen nem változtat az, hogy jelenleg 2/3-a narancssárgába öltözött… ugyanúgy különbözőek az érdekeik, csak felszínen most egyenruhát viselnek – így aztán a szokásos, meglévő ellentéteket, amiket eddig két vagy három párt színében vívtak most egy párton belül vívják. Gratulálok. Duzzadj csak, Magyar narancs, remélem felrepedsz, ketté esel, hogy legalább a LÁTSZATÁT tarthatnánk a kétpárt-rendszernek, s a gazdaságotokat (narancsgazdaság, bizony, mutyi mindenhol) leképezve (ahol a haverjaitokat hozzátok kivételes, megdönthetetlen helyzetbe) nem monopóliumot hoznátok létre a politikában.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s