-2 sanity (sum -19)

EZT a címet megláttam, és komolyan ugyanaz az érzés fogott el, amikor Ságidani facebook postjait olvasom az első és második VH-ról. UGYANAZ a retorika. UGYANAZ a felesleges dacosság. A felesleges jobbszélső érzületeket szító nacionalista SEMMITMONDÁS.

http://hvg.hu/gazdasag/20141229_rogan_
kulso_erok_fenyegetik_a_kormanyt/

De komolyan, mit mond ez a cím pontosan? SEMMIT. “Külső erők” Természeti? Nyilván politikaira gondolt Rogán, de megnevezni már a) nem tudja b) nem meri, mert pontosan tudja, hogy megcáfolható! “Fenyegetik a kormányt” – pardon, de jutott el kiírtást, erőszakos elmozdítást vagy bármely más hasonlóval kecsegtető levél a kormányunkhoz? NEM. Akkor ne mondjon ilyen hangzatos, pánikkeltő ostobaságot – főleg ne a frakcióvezető! – amivel a tudatlan és tájékozatlan átlag népet önkéntelen védekező pozícióba állít!

MI LENNE, HA NEM TENNÉNK MI MAGUNK AZÉRT, hogy világháborús médianyelvezetet használnánk? Mitöbb hidegháborúsat? Mert az ilyen csak ront az amúgy is feszült kül- (népámító, populista, és putyinista címekkel ellátott országunk) és belpolitikai feszültségeinken (hirtelen fellángolt tüntetések)?

ELMONDOM, milyen “külső erők fenyegetik” ezt az országot! A gazdasági függés! Azon belül is az energetikai teljes kiszolgáltatottság ilyen-vagy-olyan formában (gáz vagy atom) az oroszokkal szemben! De ez bár keserűen valósodik meg máris a Paks IIvel, és picit enyhült ideiglenesen a Déli Áramlat lefújásával (remélem jön helyette TANAP, és akkor diverzifikálni tudunk egy picurkát a gáz-forrásainkban, hogy ne csak orosz gázt importáljunk), mégis sokkal kevésbé fenyeget, mint a belső erők: a fásult tájékozatlanság, és a kínzó egészségi állapotok (a hetvenes évek szintjén tartunk)! Igen, ok-okozat is van a kettő között, de ezt meghagyom a szociológusoknak, hogy kifejtsék: amíg az ember azon filózik, hogy az anyját hogyan láttassa el ha a kórházakban nem fogadják, vagy hol szülje meg a gyerekét és úgy fél, hogy inkább otthon szülne, de a GYES nem engedi és kénytelen bent, addig nem jut eszébe hogy hja el kéne olvasni egy bal meg egy jobboldali újságot ÉS egy gazdaságit, hogy kihámozza belőle az írott sajtó beállított, népámító szövegei közül a féligazságot, neadjisten az igazságot (a piacot csak nem lehet már becsapni).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s