clear vision

http://tldr.444.hu/2014/12/30/kin-a-diadal-utan/

TLDR, előre szóltam. (Too Long, Didn’t Read.)

Fidesz másik túlzása az volt, hogy addig módosították a választási törvényt, hogy kétmillió szavazattal is kétharmados többséghez jutottak. Márpedig nyolcmillió választó van az országban. Az embereknek lassan feltűnik, hogy a környezetükben egy csomóan nem szavaztak a Fideszre, és mégis azt hallják a kormánypárti politikusoktól, hogy mögöttük van az egész ország. Az előző ciklusban ez az érvelés még egész jól működött, hozzájárult ahhoz a hangulathoz, ami megvédte a Fideszt a nyilvános kritikáktól vagy gúnyolódástól. Most kezd visszaütni. Egyre többen érzik magukat átverve.

Anno, írtam (idéztem a new yorker egyik cikkjét), hogy Putyin is úgy kezdte, hogy amikor eléggé népszerű lett, akkor hirtelen kiállt az őt addig szívességekért akármiért támogató oligarchák elől, és elkezdte legyűrni őket törvényekkel (ne legyen ott “extraprofit” – ismerős?)… s csinált magának egy új gazdasági elitet, egy új, putyinista oligarcha csoportot, akinek a hatalma (hatalomba juttatás miatti hálája) Putyintól függött. Hölgyeim-és-Uraim:

A Fidesz szorongatott helyzetében kapkodni kezdett. Arról volt szó, hogy az önkormányzati választás után az oktatás és az egészségügy átszervezése következik, és ez népszerűségvesztést hozhat, de vállalni kell. Ezt ígérte Orbán Viktor a párt képviselőinek szeptember elején.

Ehhez képest megkezdték a gazdaság bizonyos területeiről kiszorítani a külföldieket és a miniszterelnök környezetéhez nem kötődő magyar vállalkozásokat (dohányipar, kiskereskedelem). Rengeteg energia megy el egy új gazdasági elit, a politikától közvetlenül függő új klán kialakítására, és ennek most sokkal erősebb a visszhangja, mint az előző ciklus hasonló lépéseinek.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s