SZEGREGÁCIÓ -1 sanity (sum -21)

 

Amikor az USA történelmében tanultuk azt a kevésbé glorious fejezetet, amikor a fehérek oly nagyon nehezen adták fel privilégiumaikat, azt a mai szemmel is pironkodva mondják az amerikaiak, még ha oly úttörőek is voltak: nagyon lassan, a hogy ahogy tűntek el a nemesi rangok, a külön nemes osztály (és jött létre helyette a gazdasági elit, ciao, Rockefeller), úgy közelített végre a feketék és fehérek életszínvonala egymáshoz jogi téren. Az egyik nagyon kritikus lépés a szegregáció megszüntetése volt, 1955 Brown vs Board of Education címet viselő legfelsőbb bírósági (Supreme Court) perben.

2015, Magyarország:

http://hvg.hu/itthon/20141216_
Elfogadtak_a_szegregaciot_engedo_koznevel/

A kabinet a vallási és nemzetiségi iskoláknál rendeletben határozhatja meg az esélyegyenlőség előmozdításának sajátos feltételeit. A parlament az antiszegregációs kerekasztal javaslatára ezen pont alkalmazásánál külön kimondta, hogy a kabinetnek tekintettel kell lennie a jogellenes elkülönítés tilalmára.

Ez a vitatott módosítás azonban éppen azt eredményezi, hogy a kormány maga dönti el, hogy hol engedélyezi a szegregáció fennmaradását. A független Szabó Tímea gyalázatosnak nevezte a köznevelési törvény módosítását, mert véleménye szerint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a civilek és az ellenzéki pártok kérésére sem vonta vissza a szegregáció lehetőségét biztosító indítványát. Azt mondta, Balog Zoltán “lehetősége lesz az, hogy szegregáljon”, annak ellenére, hogy ez szemben áll a magyar és az uniós jogszabályokkal is.

Akármi volt a cél, ha a lehetséges eredmények között benne van az, hogy egyesekről ki legyen mondva, hogy márpedig ő külön iskolába fog járni (úgy, hogy nem ő kéri)… azt ellenzem.

Advertisements

2 thoughts on “SZEGREGÁCIÓ -1 sanity (sum -21)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s