Törvényes törvénytelenség, v törvénytelen törvényesség?

http://tasz.hu/politikai-szabadsagjogok/
szolasszabadsag-fajvedo-nezetek-hirdetoit-megilleti

Értem, mit akar mondani a TASZ: az én jóízlésemet is sértik a – pont tegnap említett, s itt a blogon postolt szegregációt érintő cikk – fajvédéssel kapcsolatos ideológiák, elítélem őket. Rengeteg rossz tapasztalat ért engem is, történetesen próbált már kirabolni ember, aki történetesen cigány volt, és az ember is csak egy “öltönybe bújtatott” állat, megvannak nekünk is azok a reflexeink, hogy elkerüljük azt, ami ilyen-olyan módon bántott minket. Erősen kell küzdenünk az ilyen reflexek ellen, mert PONT azért bújtunk öltönybe, hogy ne pusztán állatok legyünk, hanem hogy ésszel a reflexeink fölé tudjuk emelni a viselkedésünket: ne az ösztön irányítson, hanem az együttérzés, az erkölcs, és a társadalmi összefogás – a társadalom összességének a java.

Épp ez az utolsó mondatrész az, ami a demokrácia vezető elvének kéne legyen. Ennek az államirányítási rendszernek, a demokráciának, viszont a működési mechanizmusa legalább annyira fontos, mint az imént említett vezérelve. A működési mechanizmusa pedig, hogy van egy alkotmány, aminek vannak törvényei, végrehajtására rendeletek, stb – aminek mind igazodnia kell az ország lefektetett alaptörvényéhez.

Míg úgy érzem, hogy minden törvényt alkotmánybíráink ésszerűségére kell hagyni, addig e példánkban szereplő törvényről úgy gondolom, hogy NEM igényelt flexibilitást: a demokráciánkban szabad kell legyen a véleménynyilvánítás, és csak azért, mert ezek szélsőséges (és valószínűleg a többség jóízlését, többek közt az én jóízlésemet sértő) nézetek, nem lehet ilyen eszközökkel élni, hogy most egy picit törvényt sértek és betiltalak…

Azért nem, mert vélemény alapján, és bűncselekmény hiányában követett el szankciókat a kormány (a belügyminiszter) az érintettekkel kapcsolatosan. Vigyázat, bűncselekmény önmagában a konferencia megtartása sem lett volna (csak, ha mondjuk rendbontás, vagy más törvénytelen dologra való uszítás lett volna végül). Ebben a példában, tehát, a belügyminiszter személyes döntése volt, hogy XY embereket (szabadon mozgási, s véleménynyilvánítási) jogukban korlátozta, pusztán nézeteik alapján.

SZERINTEM SOKAN A KORMÁNYBÓL MEGŐRÜLTEK.

EZ a nézetem biztos nem fog tetszeni a belügyminiszter úrnak – most akkor holnaptól én is ki leszek tiltva helyekről, ésvagy nem írhatom meg itt a véleményem, csak mert a kormánynak/belügyminiszternek nem tetszik NOHA NEM SÉRTEK TÖRVÉNYT?

A TASZ határozottan elítéli a hétvégére tervezett fajvédő konferenciát. Ugyanakkor azt is határozottan állítja, hogy a konferencia belügyminiszteri betiltása, valamint a résztvevők beutazási és tartózkodási tilalmának elrendelése nem jogszerű és nem hatékony módja a fajvédőkkel szembeni fellépésnek, az sérti a véleménynyilvánítás szabadságát és a résztvevők szabad mozgáshoz való jogát.

Aki szólásszabadságát vagy gyülekezési jogát nem közterületen, hanem magánterületen akarja gyakorolni, annak a magyar jog szerint még csak be sem kell jelentenie a rendezvényt. Ennek megfelelően sem a belügyi kormányzatnak, sem a rendőrségnek nincs olyan hatásköre, amely alapján azt megtilthatná. Amíg a konferencián nem valósul meg bűncselekmény, nem sérülnek mások jogai – márpedig erről semmilyen nyilvános információ nem árulkodik –, addig a rendezvény békésnek minősül, azaz jogszerűen megtartható. A tiltás tehát nem tartozik a fajvédőkkel szembeni fellépés törvényes eszközei közé. A jogalap hiányát maga a közlemény is elárulja: „felhívja” rendezőket, hogy álljanak el a további szervezéstől, hiszen nincs törvényes eszköze a rendezvény megakadályozására. Ezzel az impotenciával magyarázható az is, hogy a tilalom mellett a belügyminiszter kénytelen beutazási és tartózkodási tilalmat is elrendelni, és ezzel nemcsak a fajvédők szólás-, hanem mozgásszabadságát is korlátozni.

Nemcsak a törvényes felhatalmazás hiánya teszi azonban jogsértővé a tilalmat. A fajvédők szólás- és mozgásszabadságának korlátozására tartalmi alapon, azaz önkényesen került sor, pusztán rasszista nézeteik miatt, anélkül, hogy törvényt sértettek volna. A tényleges jogsértés megelőzése helyett a konferenciát csak azért nem tarthatják meg, mert a kormány és a parlamenti pártok szerint a rendezők és a résztvevők rasszisták. Márpedig egy demokráciában rasszistának lenni, fajvédő nézeteket vallani önmagában nem lehet bűncselekmény és nem lehet alapja állami beavatkozásnak. Jogi szankcióval sújtani egy eszmerendszerrel egyetértőket a diktatúrák sajátja. Holnap kit és mit fog betiltani a kormány csak azért, mert nem tetszik a véleménye?

A TASZ irtózik a fajvédő eszméktől. Ettől azonban még nem gondolja, hogy ez okot adna arra, hogy azok az eszmék, amik mások jogait nem, csak jóérzését sértik, hatalmi eszközökkel betilthatók lennének.  Ez az eset is jól mutatja, hogy a véleménynyilvánítási szabadságnak az alaptörvény negyedik módosításával beépített méltóság-védelmi korlátja valójában felszámolja a szabadságot, amennyiben a méltóságra, különösen a közösségek méltóságára való hivatkozás parttalan és tartalmi alapú korlátozást tesz lehetővé.

Végezetül a tilalom nemcsak jogsértő, hanem kontraproduktív is. Azon túl, hogy mártírt csinál a fajvédőkből, a kormány azt a hamis látszatot kelti, mintha a magyar kormány határozott lépéseket tenne az embertelen eszmék terjesztői ellen. Holott a jogalap hiánya miatt a tiltásnak a közleménynek nincs jogi kötőereje, így a konferencia megtartásának tényleges akadályát jelen pillanatban nem jelenti – ugyanakkor a fellépés látszata kiöli az állampolgári aktivitást, mert azt sugallja, hogy a magyar demokratáknak nincs tennivalójuk a fajvédő eszmék terjedésével szemben. A politikai fellépés, civil és polgári tiltakozás, valamint mindezek kormányzati katalizálása minden erőfitogtatásnál hatékonyabb eszköze volna a demokratikus értékek védelmének.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s