MTA vol-2!! (+1 sanity (-24 sum)) oktatás

MTA rövid időn belül (negyedév) másodszorra látja el azt a feladatát, amit KELL!

Először a KSH által NEM kiadott európai viszonylatban Magyarországot megmutató (leszakadunk, még a Visegrádi Négyekhez képest is) szegénységi mutatókat adta ki… (erről itt írtam).

És most objektív tanulmányt elemez a gimik leépítése miatt, a kormány “szakmunkásképző” ötletének következményeit taglalja… politikától mentesítené, politikai érdekektől függetlenül elemzi az iskoláztatást. (Pont tegnap idéztem erről -1 sanitys post-ot: a 444 cikkje részletezi az oktatás átalakításának szándékát.) De most, tiszta vizet önt az MTA a pohárba, az Akadémia segít tisztán látni:

http://index.hu/belfold/2015/01/10/a_kormanytol
_vedik_az_erettsegit_a_kutatok/

 

A fizetéskülönbség még az azonos szakmákban dolgozóknál is – a mai bérekkel számolva – összesen bő 8 millió a nyugdíjig, vagyis

egy vidéki háznyival kevesebbjük lesz az érettségi nélkülieknek.

A tanulmány külön kiemeli, hogy éppen azokban a szakmákban a legnagyobb a fizetéskülönbség, amelyekben a kormány és az oktatáspolitikára nagy befolyással lévő Iparkamara szerint nincs szükség érettségire. Eszerint legrosszabbul a lakatosok, forgácsolók, hegesztők, ipari és építőipari szerelők járnának.

Úgy gondolja, hogy a szakiskola hiányszakmákra képez, és ha szerény is, de legalább biztos a jövő? Sajnos nem így van. Az adatok szerint a szakiskolában végzettek kétszer akkora eséllyel szorulnak ki a szakmájukból és lesznek betanított és segédmunkások, mint az érettségizettek. Talán azért is, mert

a szakiskola nem ad megfelelő tudást.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s