-1 sanity… (?! -25) Idegenek – Aliens

A mai nap mintha arcbavágott volna egy téglával, most, hogy eljutottam a hírekig: Mintha az elmúlt pár hónapban NEM is olvastam volna híreket minden nap! (Ez volt a kikapcsolódás a tegnapi államvizsgákig.) Olyan híreket olvastam, ami olyan mellbevágó meglepetéssel értek, mintha …semmi sem készített volna fel rá.

Jó, a Hedbo-s ügy miatti idegenellenességet már vasárnap olvastam, de ez az index cikk pl, nagyon komolyan elmondja már a szavakkal a problémát, és annál a résznél, ahol “akkor innentől a kormány számon kívánja tartani a vallásunkat” (vagy hogy mondta) és hozta a példát a tősgyökeres magyarról, aki áttér muzulmán vallásra, ott azért nagyon, nagyon megálltam elgondolkodni. A vége is komoly:

A helyzet viszont az, hogy már most is él Magyarországon jelentős számú ember, akik nagyon más kulturális háttérrel rendelkeznek, mint Orbán Viktor. Ők vele szemben azt gondolják, hogybefogadni emberibb cselekedet, mint kirekeszteni,  hogy nyitni gyümölcsözőbb az ország számára, mint elzárkózni, és a megértés a megoldás a kulturális problémákra, nem az átnevelés. Szóval hogy pont nem az idegengyűlölettel lehet „Magyarországot Magyarországként megtartani”.

Toppolja ez a weblog, ami szintén irtó körültekintő, és már az új bejelentéssel foglalkozik: a vallásgyalázással, amire “nem terjedhet ki” a szólásszabadság szerintük! :-O

http://magyarinfo.blog.hu/2015/01/14/
a_kdnp_es_a_fidesz_a_terroristak_oldalara_allt

Harrach Péter, a KDNP képviselője szerint a párizsi terrortámadások tanulsága: „a sajtó- és szólásszabadság nem terjedhet ki a vallásgyalázásra”. Rogán Antal pedig bejelentette, javaslatot tesznek „bizonyos közösségi szimbólumok és értékek kiemelt védelmére”.

Értsük meg, mit mond Harrach és a kormánypártok. A terrortámadások oka a vallásgyalázás volt. Nem az, hogy szélsőségesek embereket öltek, nem a terrorizmus terjedése, hanem maga a karikatúra és maguk az áldozatok. Innen nyilvánvalóan nem nehéz levezetni, hogy szeptember 11. okai a magas tornyok voltak, hogy a londoni metrótámadás oka a metróhálózat, hogy Madridban a vonatok tehetnek a terrorról. Ugyanis a terroristák akkor is léteznek, ha nincs karikatúra, és ha nincs karikatúra, akkor is robbantani fognak, mert ez az intézményük lényege. Az Iszlám Állam és az al-Káida pénzügyi forrásainak és utánpótlásának is lényege a cselekvés. Meglepő módon ezeket a szervezeteket nem azért hozták létre, hogy otthon malmozzanak, hanem azért, hogy terjesszék szélsőséges nézeteiket, márpedig nem röplapok, hanem direkt terrorista akciók formájában.

Az, hogy éppen a Charlie Hebdot választották ezek a szervezetek, csak indokkeresés kérdése. Számtalan más célpontot is fel tudnánk sorolni a Közel-Keleten beavatkozó francia állam tisztségviselőitől kezdve a muszlimokkal rosszul bánó (ugye, a második terrortámadásnál már ők voltak a célpontok) rendőrségig. A terroristákat nem a karikatúrák és a karikaturisták provokálták, hanem ölni akartak. {szerk: ti, a djihad arról szól, hogy a hitetleneket, akik hite nem egyezik az övékkel, ki kell írtani} Persze lehetne vitát folytatni arról, érdemes-e, vagy jó dolog-e olyan karikatúrát készíteni, amely megsért egy vallási közösséget, de ennek semmi köze nincsen a párizsi terrortámadások okához. És ennek kapcsán korlátozni a szólásszabadságot csak idiótáknak vagy nagyon gonosz embereknek jut eszébe.

Értsük pontosan: Harrach érvelése szerint úgy tudjuk megvédeni magunkat a terrorizmustól, ha csökkentjük a szólásszabadságot Magyarországon. Mintha a terroristák célja nem pont az lenne, hogy csökkenjen a szabadság, hogy szétrombolják a mostani Európa értékeit. Miközben egyébként semmi szükség erre az új törvényre. Magyarországon ugyanis, nem készültek ilyen karikatúrák, nem panaszkodott egyetlen egyház sem az elmúlt időszakban, hogy megsértették őket, vagy ha volt is ilyen, azt a magyar jog kezelte. Ez az intézkedés alapjaiban káros, de úgy tűnik, ha van egy jó indok, akkor a Fidesz csökkenti a szólásszabadságot.

Harrach nyilatkozatából most úgy tűnik, hogy ebben megegyezik a KDNP frakcióvezetőjének az érdeke a terroristákéval.

DUH.

A másik természetesen a frank-feloldás volt. Sajnos ezen a téren tényleg iszonyat alulművelt vagyok. Még a suliban anno úgy általánosságban tanultunk a tőzsdéről, hoss meg bess, meg mittomén, de az árfolyamokról konkrétan nincs fogalmam. Azt azért én is felfogom, hogy kedves barátom, aki – talán jól emlékszem – 2 milláért vett autót frankban, talán egy millát visszafizetett és még alsó hangon van neki… nagyon rosszul járt.

http://hvg.hu/gazdasag/20150115_1_euro__326_forint

És a coup de gräce:

http://index.hu/gazdasag/2015/01/13/
bocs_hogy_csodbe_ment_a_bankunk/

Az állam és Töröcskei István közös biznisze csőddel zárult, de hogy ne menjen el teljesen a kedvünk az állami bankoktól, most a közszféra bérkompenzációjára szánt pénz egy részéből milliárdokat tolnak az ügyfelek kártalanításába. Van olyan betétes, aki több mint 400 milliót köszönhet a kormány nagylelkűségének.

Még innen:

Az OBA-féle kártalanítási értékhatárt 107 betétes haladta meg, ha az állam nem sietne a segítségükre, 7,4 milliárd forintot buknának összesen. A kormány döntésének köszönhetően azonban ennek az összegnek a 49 százalékát mégiscsak megkapják, van olyan betétesmagánszemély aki több mint 400 millió forinttal többet kap így vissza. (Az extra kártalanításra szánt pénzt egyébként a közszféra bérkompenzációjára szánt összegből vették ki.)

Az évek óta súlyosan szabálytalanul működő bankba az állam 2013-ban még 3 milliárdért tulajdont vett, majd az MNB kedvezményes hiteleiből felpumpálták 50 milliárd forint feletti mérlegfőösszegűre. Aztán bebukott az egész, év végén visszavonták az engedélyét is. Töröcskei István pedig, aki közben az ÁKK-vezére is volt, lemondott posztjáról. Varga Mihály szerint Töröcskei jó munkát végzett, de azért találnak majd neki utódot.

A kormány szerint amúgy azért szükséges most a félig állami bank ügyfeleinek extra kártalanítása, hogy az emberek továbbra is bízzanak úgy általában az állami bankokban. Erre lehet is némi szükség most, hogy a bankrendszer egyre nagyobb szeletét látnák szívesen állami tulajdonban.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s