+1 Sanity (sum -30)

Nem túl jó, meg nem túl összeszedett összefoglaló egy olyantól – szvsz – aki belülről vizsgálja ezt… egy olyan gondolatot sem éreztem benne, ami gyökeresen új volna, s tovább kéne gondolni, de ettől még objektív, és segít észhez térni:

http://mno.hu/velemeny/a-szabalykerules-kulturaja-1315525

 

mert gúzsba kötik azok a megkövesedett szokások, amelyekről a magyar társadalom képtelen lemondani. Mindenekelőtt arról, hogy hazánkban az érvényesülés és az előrelépés titka nem a teljesítmény, hanem a kapcsolati háló, amely a legtöbbször nem is szakmai, hanem rokoni-baráti alapú. Aki ebből kilóg, annak már eleve állást sem könnyű szereznie. De munkalehetőséghez jutva sem lesz egyszerűbb a helyzet: az előrejutás általában nem a teljesítményen múlik, hanem a személyes viszonyokon, az intrikákon és számos egyéb olyan tényezőn, ami egy normális világban méregként hatna bármilyen szervezetben

Enerváltság:

minden jogállamiságról szóló lózung ellenére az ököljog és a félelem a fő szervező erő. Ez a légkör erősen kihat a közérzetre is: ahol az ember tudja, hogy a hivatalosan lefektetett szabályok működnek, ott felszabadultabban él és dolgozik, miközben ahol még emberfeletti erővel sem képes előrelépni, ott rezignált belenyugvás lesz úrrá rajta.

És a rögtön következő mondat:

Nem csoda, hogy oly sokszor halljuk: Nyugaton a negyvenévesek is olyanok, mint a fiatalok, miközben Magyarországon ebben az életkorban már a nyugdíjas éveikre készülnek az emberek.

Najó, najó, ez gondolatébresztő:

mondhatni legfontosabb szabályozórendszere az a kapcsolati háló, amelyben rokoni, baráti, érzelmi szálak egyaránt keverednek. Éppen ennek köszönhető, hogy úgy tűnik, Magyarországon valójában sem a diktatúra, sem a demokrácia – máshonnan közelítve: sem a szocializmus, sem a kapitalizmus – nem működik.
A legbrutálisabb diktatúra sem volt képes felszámolni az urambátyám viszonyokat, a demokrácia pedig a rendszer működtetése érdekében fenntartja ezeket. A szocializmus, amely az egyenlőséget hirdette, szintén kitermelte a rendszer haszonélvezőit – azokat, akik nem az érdemeik alapján részesedtek a javakból. De a magyar kapitalizmus sem szabadult meg a félfeudális viszonyoktól: a lekötelezettek világában a teljesítmény mint a piacgazdaság legfőbb értékmérője csak torz formában működhet. Itt a pluszteljesítményért – gondoljunk csak az egészségügyi dolgozókra – nem elismerés jár, hanem lenézett igáslovaknak tekintik azokat, akik erre vetemednek.

Sőt, sokszor még veszélyesnek is: munkatársaik attól félnek, hogy az általuk produkált teljesítmény normává válik. Így egy idő után óhatatlanul távozniuk kell a rendszerből, a magyar kapitalizmus ugyanis nem tűri az értékes embereket.

 

kettős árajánlatot kapunk: áfával vagy áfa nélkül – az utóbbi esetben természetesen olcsóbban megússzuk. Az áfacsalókkal pedig képtelenség felvenni a versenyt az üzleti világban. A legvégén így egy olyan rendszert kapunk, amelyben a szabályok megkerülése az egyedüli stabil elem.

És, hogy kiemeljem:

 

A mai fiatal generáció már másképp néz a jövőbe, mint az előtte járók. Maga is látja a világhálón, hogy van választása,

kontextussal:

A mai fiatal generáció már másképp néz a jövőbe, mint az előtte járók. Maga is látja a világhálón, hogy van választása, a saját életére pedig úgy tekint, mint amiből ki kell hoznia a maximumot. Sajnos sokan vannak, akik mindebben a hazafiatlanságot és a habzsolási vágyat vélik észrevenni, s puszta általánosításnak tekintik azokat a kritikákat a rendszerrel szemben, amelyeket a világot látott hazánkfiai fogalmaznak meg. Az önigazolásba hajló kritikátlanság

S, amit már egy-két államszolga barátom említett a szakmaiatlanságról, a korrupcióról korábban (5-6 évre visszamenően):

Csak a szabálykerülésből fakadó tehetetlenségi erő tartja fenn, ami egyben megakadályozza abban, hogy valaha is úgy működjön, mint mondjuk a sokak által irigyelt Ausztria.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s