commenting Putin

http://mandiner.blog.hu/2016/01/13/magyar_ember_ne_drukkoljon_putyinnak?token=9611cfda05ba45611775b5ca7452c554

 

Putyin egyébként arról is beszélt az interjúban: „A NATO és az USA teljes győzelmet akartak aratni a Szovjetunió fölött. Egyedül akartak ülni Európa trónján. Hát most ott ülnek, és válságok soráról beszélünk, amik enélkül nem következtek volna be”.

Az, hogy az EU jelenlegi rendszere mély válságban van, az nem tévedés, sőt, teljesen egyértelmű jelenség, írtunk erről eleget. De mókás dolog minderről egy olyan ország teljhatalmú elnökétől hallani, aki immár 16 évnyi uralma ellenére futóhomokra építette birodalmát.

Én inkább azt mondanám, hogy mókás dolog minderről egy olyan ország teljhatalmú elnökétől (tehát senki másra nem kenheti) hallani, aki immár 16 éve képtelen kirángatni országát a nagyobbnál nagyobb katasztrófákból, kezdve a korrupció végleges elhatalmasodásától, a gazdasági válságig, (a humanitáriust csak azért nem említem, mert egy Novoszibirszki szerencsétlen már… 50 éve magára van utalva), a háborút már meg sem említem (De. Mert ez a legszörnyebb. És hogy ne a világpolitikai lázálmokat és illúziókat támogató Irán és környéki destabilizáló vagy egyik – szerinte – szövetséges oldal támogatásáról szóljunk, maradjunk otthonhoz közel a szuverén Ukrajna krími és donyecki területein vívott szörnyű és még csak fel sem válallt borzasztó háborúját említem helyette.)

De nem ezért tettem ide a cikket – bár fontosnak tartom, hogy az ember tisztában legyen a körülötte (s országa körül) folyó világpolitikai (és világgazdasági) folyamatokkal – hanem ezért:

Az atomarzenálján és óriási, kiterjedt területein túl sok tekintetben egy szimpla olajsejkség adottságaival és lehetőségeivel rendelkező, egyébként nagyjából Olaszország (!) nemzeti össztermékével egy szinten termelő Oroszországnak jól ment pár év, amíg az egekben volt az olaj és a gáz ára. Ezt az időszakot azonban Putyin és emberei nem az orosz gazdaság diverzifikálására, stabil és válságbiztos alapjainak megteremtésére használták fel, hanem csak az irányított „demokrácia” további bebetonozása, a rendszerhű oligarchák feltőkésítése, az olaj- és gázfegyverek fitogtatása, no meg némi hadászati fejlesztés volt a prioritás.

ISMERŐS? …Putyin úgy emelkedett felfelé a KGBs pozíciójából, hogy sok információval felfegyverkezett, s egy szűk oligarchakört kiválasztva velük körbebólyázta magát, aki ténylegesen tudta támogatni, és ahogy emelkedett, visszaosztva (mutyiország, urambátyám, okosba) emelte őket tovább… s a végén az országot irányító oligarchakört is lecserélte a sajátjára, azokra, akik őt kísérték felfelé és “megbízhatóak” maradtak… én ismerek egy ilyet. Épp most cseréli le Simicskát (aki semmivel sem jobb vagy rosszabb a most favorizált multimilliomosoktól).

Nagyon figylejen az, aki nem akar hasonlóságokat látni az orosz és a magyar nép között (és nem kultúráról beszélek, hanem megélhetés, elnyomottság, satöbbi).

A blog írója abszolút szubjektív hangneme ne vezessen félre, többnyire objektívan beszél:

Lassan két éve, hogy összeszedtem néhány alapvető adatot a Nyugat és Oroszország gazdasági és katonai erejéről, valamint társadalmi folyamatairól. Akkor is egyértelmű volt, hogy alapvetően téves a Nyugat drasztikus hanyatlásáról és Oroszország fényes jelenéről és lehetőségeiről beszélni. A különbségek azóta a szankciók és az olajár-bezuhanás hatására csak tovább nőttek, nyilván Oroszország hátrányára.

Ahogy az olaj ára a szaúdi bányászbéka segge alá esett − s ahogy az ukrán válság miatti nyugati szankciók hatni kezdtek −, az orosz gazdaság mélységesen megrendült, a recessziótól kezdve a költségvetés összeomlásán keresztül az újbóli, tömeges elszegényedésig.

És a végszavához (amikor nem objektív, hanem a saját véleményét hozza fel) sincs több hozzáfűznivalóm:

Ennyire futotta Putyintól és köreitől Oroszország arany éveiben. Illiberalizmus a gyakorlatban. És ez az ember beszél a Nyugat válságáról.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s