HÖRR -10sanity

A kormány elfogadta az államháztartásról szóló törvény legújabb módosítását és eztLázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt pénteken be is terjesztette, vagyis nem az államháztartásért elvileg felelős Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyújtotta be. Az elmúlt napokban a népszavazási kezdeményezés, valamint jegybanktörvény módosítása körüli felhajtás a háttérbe szorította ezt a módosító javaslatot, pedig ennek jelentősége is óriási.

Már el is fogadta! …legalább tudjuk, miért hagyta Viki a médiában őrjöngeni a plebset a MNB és a Posta körüli felhajtással: SOKKAL NAGYOBB és sunyibb húzás volt újfent a háttérben.

A módosítás lényege, hogy a kormány bármilyen kormányhatározattal, rendelettel forrást biztosíthat bármilyen cél érdekében, a hatályban lévő költségvetési törvény módosítása nélkül, vagyis nem kell a parlament elé vinni az ügyet (nincs parlamenti vita), nincs beszámolási kötelezettsége a kormánynak, kikerülhető a költségvetést ellenőrző Költségvetési Tanács.

Portfolio.hu véleménye:

 

A korábbi években a kormány az aktuális költségvetést általában úgy módosította, hogy módosító javaslatot terjesztett be a parlamentnek, amit a Költségvetési Tanács hivatalból véleményezett és ha szükséges volt, kifogást emelt, vagy csak figyelmeztette a kormányt a költségvetési lépés kockázataira, következményeire. A mostani módosítás értelmében ezt a folyamatot kerülheti ki a kormány, amely nem éppen kedvező üzenet a fiskális fegyelmet hirdető kormány hitelességére nézve. Az elmúlt napokban ez a törvénymódosítás kevesebb figyelmet kapott a jegybanktörvény módosítása miatt (valamint a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezés miatt), azonban ez is óriási jelentőségű javaslat és mint ilyen akár beleilleszkedhet az elmúlt napok folyamatába. Az MNB-törvény módosításának indoklásában az szerepelt, hogy az alapítványoknak adott vagyon elveszíti közvagyon jellegét. Vajon ez a költségvetés esetében is bekövetkezhet. Vagyis az adófizetők pénze, az államháztartás bevétele elveszítheti közvagyon jellegét?

A törvényjavaslat benyújtásának módja is felettébb érdekes: miért Lázár János nyújtotta be a javaslatot az államháztartásért felelős Varga Mihály helyett? A benyújtás ezen módja azokat a találgatásokat erősíti, melyek szerint a kormány átnyúlt az NGM feje felett.

Ezzel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az illetékes Nemzetgazdasági Minisztériumnak. Amint érkezik válasz, közöljük.

 

http://www.portfolio.hu/gazdasag/szep_csendben_meg_egy_brutalis_javaslatot_nyujtott_be_a_kormany.3.228150.html

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s