Felvilágosodás, Elsotétítés.

http://drot.eu/article/hulye-bolcseszek-hulye-tanarok-hulye-orvosok

Avagy… Ne kritizald azt, amit nem értesz.

Es nem, az író nem azt mondja, hogy a jogaszokat nem tanítják meg szövegértésre… Hogy példának maradjak, őket a kontextuson belüli értelmezés minden kiskapujára megtanítják. Sőt, kontextuson kivul is, hogy azt a mondatot másképp lehessen erteni.

 

A bölcsészet viccen kívül gondolkodó életmódot tanít (es építőt) (mig mondjuk egy jogasznal, aki bar elemző, mint a bölcsész, a targyalo- vagy ki/megegyező viselkedést teszi kb eletmóddá mindössze: Lényegtelen, hogy miben, de egyezzenek meg, lényegtelen, hogy miben de értsenek egyet [eg, egy torveny szovegezesenel]). Azt hogy kérdezz, mindig kérdezz. Azt tanítják, hogy összefüggésekkel együtt értsd meg a dolgokat, es váljon eletmododda, szokasodda, hogy utana nezel a forrás hitelességének, ne elégedj meg azzal, hogy tudod a nevet annak, kitol idézel, hanem tudd a szavahihetoseget, VISZONYÍTVA, nem csak kis közvdtlen kornyezetunkhoz, hanem a vilag tobbi részéhez kepest is. Azt tanítja, bizony, hogy ne legyel lusta. SŐT. Hogy ne kulso kenyszerkent fogd fel, hanem belső igenyeddé váljon… Sőt… Hogy oszd meg mással (úgy hívják, tanítsd, ha épp szakmaszeruen csinálod). Hogy tudj magyarázni, ne ugyanazt a mondatot hajtogasd, mert ha 2 elmondas utan sem értik akkor nem a hallhatosagaval volt gond, hanem a hallgatóság logikai gondolatmenete nem ugyanarra a rugora jar mint a tied, es maskepp kell fogalmazz, mas példával kell elj, es kepesnek kell lenned teljesen mas modon megfogalmazni…(ujra es ujra…ha kell 33x, ha annyi fős az osztály. De leszállok a tanar példáról: Állatira több a bölcsészet mint a tanárság, bármely szakiranyban is. Értékelés, kiértékelés, es… Tanulás belőle).

A bölcsészet az emberiség lelke: Amit tudunk az népek viszonyairól (nem a történelmi evszamokrol beszélek, ha em) hogy hogyan alakul ki (mi játszódik le, milyen ok-okozati összefüggések juttatják el a népeket) oda, hogy haboruzzanak pl…hogy mégis elkerüljék es meg tudjak oldani, hogy egymás mellett békében éljenek; hogy ne féljünk a különbözőségeinktol, hanem talan még elvezzzuk is (termeszettudomanyilag igazolt, de pardon, olyan koztudott, hogy úgy ítélem, nem igényli, hogy forrást jeloljek, hogy a diverzitas a túlélést elősegíti faj szinten…)

Advertisements

One thought on “Felvilágosodás, Elsotétítés.

  1. Diversity. Primitív példa: Ha tudtunkon kívül none az ozonsugarzas es a vsadoros nok megusznak a takartsaguk miatt, az ausztral nagy atlag nőállo.any meg meghalna labszarrákban (bőrrák), akkor máris ott tartunk, hogy egy kulturális különbség(bol eredő habitualis kulonbsegkent leirt biologiai jelenség, mely tulajdonképp a termeszetes takaroszovet egy ujabb vedoreteggel való ellátása) mentette meg az emberiséget Ausztráliában a kihalastol. Pl ezert jo értékelni a különböző kulturakat. Es nem elnyomasra, beolvasztasra, satöbbi törekedni. Ja meg a szepsegukert. Mert van, aki szerint (pl a muszlim vallásos dalok) szépek.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s