USA

Naigen.

Csak pár érdekes sort emelnék ki ebből.

Obama szerint az egész Közel-Kelet egy javíthatatlan, vérszomjas, gazdasági szempontból egyre kevésbé érdekes régió, amire egyre feleslegesebb pénzt és emberéletet áldozni.

Wow. Ez így elég erős… értem, hogy leegyyszerűsítve, Amerikai nyelven (amit európai fejjel nehezen lehet csak érteni) ez alatt a mondat alatt mit értenek… de magyaroknak nagyon nem így kellett volna megfogalmazni.

 

A világhatalmi célokon túl ugyanis létezik egy olyan politikai filozófia is az USA-ban, ami azt mondja, hogy morális alapon is be kell avatkoznia az USA-nak külföldi konfliktusokba, hogy népirtást, embertelen kegyetlenséget akadályozzon meg.

Ezt eddig Magyarországon, de nagyjából egész Európában  nem hitték el nekem… aki nem élt Amerikában, nem fogja megérteni ezt: létezik a morális kötelesség érzete bennük. Jobban, mint az Atlanti ezen oldalán bármelyik országban.

Más kérdés, hogy nagyon nyakatekert célokat tekintenek morálisan kötelezőnek (ld, Izrael támogatása).

 

A régiót pedig általában is szimpatikusabbnak találja, mint a többi feltörekvő térséget. Alapvetően békés, a kreativitásra és az üzletelésre nyitott világnak látja Kelet-Ázsiát, amit érdemes komolyan venni, és ahol szemben az afrikai vagy közel-keleti vérszomjas diktátorok által meghatározott világgal, alapvetően inkább jó irányba mennek a dolgok.

Huh. Heaven & Hell on Earth. 😦

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s