UjPopulizmus es a trágárság

Neoprimitív.

Orbán ezzel szemben inkább a népi vonalat viszi. Facebook-fotókon bizonygatja, hogy ő még mindig a kockás terítő mellett pörköltöző, ultizó, reggelente Nemzeti Sportot olvasó kisember, miközben már ki sem látszik a milliárdosok körülötte szövődő hálójából. Egy közös buzizás feletti összekacsintás pedig még mindig sokkal közérthetőbb, mint az, hogy az egyetértő kacagás közben egyébként bonyolult céghálókon keresztül mennyi pénz tűnik el.

A legtöbb hatalmi rendszerben van valamiféle lehetőség a felül lévők kigúnyolására, ezzel pedig a feszültség levezetésére. Udvari bolondok gúnyolhatják a rendszer egyes elemeit, kivételes alkalmakkor pedig a nép nevethet a hatalmasokon.

Az újpopulisták nagy trükkje, hogy ők valójában saját udvari bolondjaik is egyben.

<

Advertisements

One thought on “UjPopulizmus es a trágárság

  1. Ők maguk csatornázzák be az elitellenes energiákat. Így nincs szükség arra, hogy másvalaki kimondja azokat a dolgokat, amiket “nem szabad”, mert kimondják ők maguk. (Ezt a jelenséget érthette félre Gyurcsány Ferenc is, amikor azt hitte, az őszödi beszéd nagy siker lesz.)

    Így lesz az elitellenes érzésekből az elnyomás eszköze, a szólásszabadság jelszavával pedig gyűlöletet és hazugságokat terjesztenek, és lehetetlenítik el a nyilvános vitát, írja erről Pomerantsev.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s