civilek

jó összefoglalás:

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője arról beszélt, hogy olyan problémákkal foglalkoznak, ami az állam szerint nincs is: gyermekéhezés, leszakadó térségek, szegénység vidéken. Közben az alapítványuk állami feladatokat lát el az állam helyett: tanodákat üzemeltetnek a gyerekeknek, pótolják az egészségügyi rendszer hézagait.

„Mi tán a baj velünk? Talán az egész azzal kezdődött, hogy láttatuk a bajt. Felénk hiába ragasztják a villanyoszlopokra, akiknek hivatalból kellene.”

–mondta L. Ritók, aki szerint azért, mert nyilvánosan beszéltek ezekről a problémákról, kiszorultak az ellenzéki sajtóba, figyelmeztetéseket kaptak, ballibsinek és Soros-bérencnek nevezték őket, elutasították pályázataikat. Állami források helyett külföldi pályázatok maradtak a számukra, a kormány pedig most ezt használja fel, hogy ellenségképet faragjon belőlük.

https://444.hu/2017/04/12/ezrek-tuntetnek-a-ceu-es-a-a-civilek-mellett-a-hosok-teren

sajnálom, hogy megint 444-es cikkből idézek, de nem találok ilyen összefoglalókat az Origón… 😦 Indexen…

and it goes on…

Az Ökotárs Alapítvány vezetője, Móra Veronika is arról beszélt, hogy számos magyar civil szervezetnek esélye sincs forrásokhoz jutni, ha nem a kormánynak kedves témákkal foglalkoznak, legyen szó akár hajléktalanokról vagy drogfüggő emberekről. Móra szerint a civilek eddigi működése is százszor átláthatóbb, mint bármilyen közbeszerzési eljárás. Ezért a kormány indoklása hazug és álságos, hiszen az új törvény egyetlen célja a civilek megbélyegzése. Móra szerint a putyini Oroszországban félemlitik meg így azokat, akik nem tetszenek a főnöknek,

Ellenségkreálásról:

A vasárnapi CEU-tüntetést természetesen külföldi ügynökszervezetek gründolták, Soros György személyesen osztogatott repülőjegyeket és küldte a buszokat, nemzetközi hálózat szervezett dezinformációs kampányt, a civil szervezetek Magyarországot támadják. A kormánypárt már ott tart agyilag, vagy inkább szájilag, hogy aki itt nem ért egyet vele, és ennek a véleményének hangot is mer adni, az hazaáruló. Nagy lépés ez előre, eddig csak a direkt politikai ellenfelek, ellenzéki pártok, politikusok voltak csípőből hazaárulók. Aztán, mivel lassan elfogytak a valós politikai ellenfelek, most már a sajtót, civileket illetve újabban sima, elégedetlen állampolgárokat kell hazaárulózni. Ellenségnek lennie kell.

https://444.hu/2017/04/11/ugynokok-berencek-agybajok

Sok új elem persze nincs ebben a kommunikációban, és álnaiv lennék, ha azt írnám, hogy primitívsége megdöbbentő. Nem, egyáltalán nem megdöbbentő, aki ebben az országban élt az elmúlt húsz évben, szépen követhette ezt a fejlődési ívet. Az orbánizmus lételeme a folyamatos verbális vívás, a konfliktusgerjesztés és a kettős beszéd. A csapásszámot mindig fokozni kell, a CEU-ügy új pályacsúcs.

Most már ott tartunk, hogy mégis ötvenezer (vagy hatvanezer, vagy hetvenezer stb.) tüntetőt ügynököznek/zsoldosoznak/kurváznak/bérenceznek le. Meg azt az öt-hatszáz-hétszázezret (milliót és így tovább), aki inkább a tüntetőkkel ért egyet, mint azokkal, akik hét röpke év alatt milliárdos magánvagyonokat hazaárulóztak össze. Nehéz elképzelni, hogy a legkeményebb keménymagon kívül bárki is vevő lenne erre a fideszes őrületre, Orbánék eddig mégis minden esetben úgy érezhették, hogy megéri. A tábor szereti, ha hergelik.

A CEU-tüntetés viszont már azt mutatta, hogyan üthet vissza ez a taktika. Túltolt kortárs szakkifejezéssel élve: mintha túltolták volna.

A minden helyzetből migránsozni képes Németh Szilárd egyre inkább önmaga paródiájába fordul, ahogy a tüntetőszállító repülőgépeket vizionáló Riposton is röhög mindenki, aki képes bármit felfogni a világból. A minden kérdésre és számonkérésre arrogáns, hazug visszatámadással reagáló fideszesek és a párturalom alá hajtott sajtójuk nevetséges erőlködése inkább tüzeli a Fidesz-ellenes érzelmeket, mintsem leplezné a leplezhetetlen tolvajlást.

A vasárnapi tömeg nem azért nőtt ekkorára, mert egy budapesti elitegyetem sorsa ennyi embert érdekel, és végképp nem azért, mert obskúrus nemzetközi hálózatok hisztériát gerjesztettek, hanem leginkább azért, mert nagyon sokan érezték úgy, hogy amit a kormány CEU-ügyben alakított, az tűrhetetlen, aljas és becstelen. A politikai ellenfelek, a kormány véleményét nem osztó civilek, kritikus sajtó, elégedetlen polgárok hazaárulózása, ügynöközése, az állandó fenyegetőzés – putyini tempó, amiből nem kérnek.

Van még egy mondat a cikkben:

Mert ami ennek az útnak a végén fölsejlik, az semmi, a nulla, a posztszovjet, posztfeudális sötétség. És úgy tűnik, határozott léptekkel tartunk felé.

Ezt nem akartam itt megismételni, és áthúzva “idéztem” [ie, nincs benne az áthúzás az eredetiben], mégpedig azért húzom ki, mert én még mindig reménykedek ebben az országban: hogy most tényleg elég lesz… elég lesz ebből a gyűlöletkeltő focializmusos pártpropagandából.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s